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Foster Care Clothing -  Questions & Answers 

 

1. Q:  Is clothing allowable federal and state expense? 
 
A:  Initial and replacement clothing are allowable federal and state expenses.  
The Federal Social Security Act (SSA) §475 (4)(A) identifies clothing as 
allowable expenditures in the federal definition of foster care maintenance.  New 
York State regulation 18 NYCRR 427.16(a) (2) states that local departments of 
social services (LDSSs) are required to authorize allowances to buy necessary 
clothing.  The Benefits Issuance Control System (BICS) give LDSSs 3 options to 
process their replacement clothing allowance using purchase of service type 68. 
 

- Pay replacement clothing on an as needed basis. 

- Pay replacement clothing based on a rate table to produce monthly 

clothing payments. 

- Include replacement clothing within the room and board payment. 
 

 
2. Q:  How do you define Initial Clothing? 

  
A:  Initial Clothing: For any clothing items the child does not have at the time of 
admission and which are required for the particular season of the year, the foster 
boarding home or child care facility shall purchase the needed items and the 
LDSS must reimburse the foster boarding home or child care facility separately 
from the Maximum State Aid Rate (MSAR). When a separate payment for initial 
clothing is made through the LDSS, for a child who is placed in either a foster 
home or child care facility, POS type 67 Initial Clothing can be used.  The receipt 
for the purchase of Initial Clothing must be kept and readily available upon 
request. These expenditures must be prior approved by the LDSS that is 
responsible for the child.  
 

 
3. Q:  How do you define Replacement Clothing?  

 
A:  Replacement Clothing: The maximum yearly clothing replacement 
allowances are based on the age of the child.   These allowances are for the 
replacement of clothing after the child is placed into care.  The agency that is 
responsible for certifying and approving the foster home must provide 
replacement clothing as needed during the child’s residence and must furnish the 
child with a basic outfit suitable for the season of the year at the time of 
discharge. The State reimbursement for replacement is subject to the Maximum 
State Aid Rate (MSAR). Upon discharge, the child must be permitted to take all 
possessions and clothing, including a basic outfit appropriate to the season.  
POS type 68 can be used for Replacement Clothing if not included in the Regular 
Service and Maintenance payment.  The receipt for the purchase of 
Replacement Clothing must be kept and readily available upon request.  
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Note- Replacement clothing for youth placed in a Child care facility is in the 
MSAR.  

 
4. Q:  Is there a Federal regulation, State regulation or OCFS policy requiring 

LDSSs to grant prior approval for initial or replacement clothing for FBH or Child 
care facility? 
  
A:  While there is no Federal or State regulation requiring prior LDSS approval of 
initial clothing, the OCFS Standards of Payment Manual and the Foster Parent 
Manual require prior approval of initial clothing by the LDSS that is responsible 
for the child for both foster boarding homes and child care facilities.   
 
There is not a Federal regulation, State regulation or OCFS policy requiring prior 
LDSS approval for replacement clothing.  Replacement clothing for children 
placed in foster boarding homes does not require prior approval.   For children in 
child care facility settings, replacement clothing is included in the Maximum State 
Rate.  

 
5. Q:  What are the Clothing Guidelines for Children in Foster Care?  

 
A:  CLOTHING GUIDELINES FOR CHILDREN IN FOSTER CARE  
What constitutes an "adequate basic wardrobe" for a child in foster care? There 
is no definitive answer to that question. Even after the obvious variables of age 
and gender are considered there are other factors that influence clothing needs.  
 
Because circumstances vary, OCFS does not prescribe definite wardrobe 
requirements. Caseworkers and foster parents should review initial clothing 
needs and use their best judgment, depending on individual circumstances, to 
determine an adequate basic wardrobe. Children who are old enough to make 
clothing decisions should be involved in the process. The review of the child's 
clothing should be done in such a way as not to embarrass the child. Certain 
worn-out or stained articles of clothing may still be important to the child, 
representing a remaining link with his or her birth family. The caseworker and 
foster parents should be tactful in dealing with this situation.  
 
The following guidelines are not hard and fast requirements that must be met for 
each child in foster care. They should be used by caseworkers and foster parents 
in making judgments as to the adequacy of their foster children's clothing.  
 
These guidelines may also be used to evaluate a foster child’s need for 
replacement clothing. They apply to both children in foster homes and group 
foster care. 
For more information, visit the Standards of Payment for Foster Care of Children 
Program Manual: STANDARDS OF PAYMENT FOR FOSTER CARE OF 
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CHILDREN Appendix E: Clothing Guidelines- Section E. Clothing Guidelines for 
Children in Foster Care, page 200 using the link provided:  
 
http://ocfs.ny.gov/main/rates/FosterCare/Manual/SOP-
ProgramManual.pdf?_sm_au_=iVV3qQtQVmhNDsPM 

 
6. Q:  What is the LDSS responsibility for collecting and retaining receipts for 

clothing for a foster child cared for in a foster boarding home or child care 
facility?  
  
A:  It is the responsibly of the LDSS responsible for the foster child to collect and 
retain receipts for all initial and or replacement clothing for a foster care child 
cared for in a foster boarding home (FBH).  Receipts for initial clothing payments 
made to a child care facility must also be collected and retained at the local 
district level. Replacement clothing for foster children cared for in child care 
facilities, is included in the Maximum State Aid Rate (MSAR) and is not allowed 
to be an additional payment. Even though, the LDSS can include replacement 
clothing within room and board payments in foster FBHs, receipts are still 
required for the replacement clothing.  A review of the room and board payment 
that includes the replacement clothing verses the MSAR for room and board 
would show the payment exceeding the MSAR for room and board.  This would 
require the explanation that replacement clothing is included in the payment 
which would then require OCFS to provide to inquiring federal authority’s receipts 
for the additional expenditure.  LDSSs are required to provide their room and 
board contract rates as part of their back up documentation for room and board 
payments.  
 
There is no Federal or State prescribed timeframe for frequency for LDSSs to 
receive receipts and LDSSs should determine the best method of monitoring 
receipts from child care facilities agencies and FBH. 

 
7. Q:  How Should District’s Determine Standard of Payment for Foster Boarding 

Homes for clothing? 
 
A:  In the Standards of Payment For Foster Care of Children Program Manual: 
STANDARDS OF PAYMENT FOR FOSTER CARE OF CHILDREN, Chapter 8; 
Foster Boarding Homes-Payment to Foster Parents, Section B.- Payment to 
Foster Parents: 
 
a. Clothing: Replacement and Initial- The maximum yearly clothing replacement 
allowances are based on age. These allowances are for the replacement of 
clothing after the children are in care. Since the clothing needs of children at the 
time of placement may vary, the initial clothing allowance is not subject to the 
yearly replacement maximum. The placing agency should use its judgment in 
determining the clothing needs of each child at the time of placement. The initial 

http://ocfs.ny.gov/main/rates/FosterCare/Manual/SOP-ProgramManual.pdf?_sm_au_=iVV3qQtQVmhNDsPM
http://ocfs.ny.gov/main/rates/FosterCare/Manual/SOP-ProgramManual.pdf?_sm_au_=iVV3qQtQVmhNDsPM


 

                                                                                  4                                                                    11/14/17 

  

Foster Care Clothing -  Questions & Answers 

allowance must be approved by the local social services district responsible for 
the child.  
 
Applicable State Regulation,427.16 Standards on clothing for children in foster 
care. (a) Responsibility of social services districts. For each child in foster care, 
the social services district shall:  

(1) determine clothing needs upon admission to care;  
(2) authorize allowances to buy necessary clothing;   
(3) authorize special allowances to cover the costs of additional clothing 
for:  

(i) religious ceremonies;  
(ii) educational or summer camp activities;  
(iii) special physical conditions;  
(iv) replacement of clothing that is stolen or destroyed; and  

(4) review and evaluate the child's clothing needs with the child, when 
appropriate, and the foster parent to ensure that:  

(i) additional clothing is provided for the child as needed;  
(ii) clothing is clean, attractive, and well fitting; 
(iii) the child's participation in the planning and the selection of his 
clothes is consistent with his age and maturity; and  
(iv) advance notice is given for special clothing requests.  

 
(b) For each child placed in a child caring agency or institution, the social 
services district shall provide a clothing allowance only when the negotiated 
board rate does not include such an allowance. 

 
8. Q:  How do you determine Initial clothing for placements in foster Boarding 

Homes?  
  
A:  In the Standards of Payment For Foster Care of Children Program Manual: 
STANDARDS OF PAYMENT FOR FOSTER CARE OF CHILDREN, Chapter 8: 
Foster Boarding Homes Payments to Foster Parents - Section F-1 
 

F. INITIAL CLOTHING ALLOWANCES FOR CHILDREN IN FBHS  
1. Purpose  
This section contains the requirements for providing adequate initial 
clothing for children in foster family boarding homes.  
2. Background  
a. Department Regulations require that for each child in foster care, the 
social services district shall:  

1) determine clothing needs upon admission to care; and  
2) authorize allowances to buy necessary clothing.  

b. The purpose of these requirements is to assure that:  
1) children are placed in foster family boarding homes with 
adequate clothing. The local district or voluntary agency case-
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workers must review the child's initial clothing needs with the foster 
parents and, where appropriate, with the child,  
2) foster parents are aware that they are entitled to allowances to 
purchase an adequate basic wardrobe for the child and  
3) that when foster parents do purchase initial clothing, the expense 
is reimbursed by the local district.  

 
3. Program Implications  
Adherence to the provisions of these regulations should:  
a. ensures that children in foster care are provided with adequate initial 
clothing,  
b. support and improve the self-esteem of children who come into care 
and improve foster parent-foster child relationships and  
c. ensure that foster parents are not forced to use their own funds to 
provide an adequate basic wardrobe for their foster children. This should 
improve parent morale and local district-foster parent relationships.  
Note: There may be occasions, such as emergency placements, when 
foster parents will have to use their own funds until a grant can be issued. 
If this occurs, there should be mutual agreement between the district and 
the foster parents as to the amount of the grant. Districts should reimburse 
the foster parents as soon as possible.  

 
4. Required Action  
a. When a child is placed in foster care, the caseworker from the district or 
voluntary agency (if a voluntary agency has planning responsibility) must 
review the child's wardrobe with the foster parents and (if appropriate) with 
the child. Together, they should determine the adequacy of the child's 
clothing.  
b. If additional clothing is needed, the local district must authorize an 
allowance for necessary initial clothing. Initial clothing needs vary for each 
child. Therefore, State reimbursement for initial clothing is not subject to 
the maximum yearly clothing replacement allowances promulgated by the 
Department. Although the amount of the initial clothing allowance is 
determined by the local district that places the child in foster care, the 
allowance must be sufficient to provide an adequate basic wardrobe. The 
foster parents should not be required to use their own funds for clothing.  
c. Once the child's clothing is at an adequate level, the cost of 
replacement clothing is subject to the maximum yearly allowances set by 
the local district. State reimbursement for replacement is subject to the 
maximum state allowances.  
d. When a child is transferred from one foster home to another, the 
wardrobe should again be reviewed. If clothing is needed, an initial 
allowance may be issued for the new home. The allowance is not subject 
to the maximum yearly replacement allowance. Please note that clothing 
purchased for a child in care belongs to that child. The child keeps this 
clothing when transferred to a new home.  
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Foster parents should consider maintaining a record of clothing purchases 
and an inventory of each foster child's clothing. This will help to avoid 
confusion at the time of transfer or discharge.  
e. Local districts must advise all foster parents and applicants of the 
requirements for providing initial clothing and include them in the foster 
parent manual that is required by 18 NYCRR 443.3(p).  

 
5. Additional Information  
Clothing guidelines are found in Appendix E of the Standards of Payment 
For Foster Care of Children Program Manual.  
Although the emphasis is on providing initial clothing for children placed in 
foster family boarding homes, districts are reminded that all foster 
children, including those in group foster care, must be provided with 
adequate initial clothing. The guidelines included in the Standards of 
Payment For Foster Care of Children Program Manual should also be 
used for children placed in group foster care.  
Children placed in group programs should receive an allowance for initial 
clothing when the negotiated board rate does not include such an 
allowance.  
The guidelines in Appendix E of the Standards of Payment For Foster 
Care of Children Program Manual may be used to evaluate a foster child’s 
need for replacement clothing. They apply to both children in foster homes 
and group care.  

 
For more information on Initial and Replacement clothing documentation visit the 
following sites: 
 
The Standards of Payment For Foster Care of Children Program Manual Chapter 
8: Foster Boarding Homes- Payments to Foster Parents- Section B-1- page-90 
using the link provide:   
http://ocfs.ny.gov/main/rates/FosterCare/Manual/SOP-ProgramManual.pdf 
 
 
 
OFFICIAL COMPILATION OF CODES, RULES AND REGULATIONS OF THE 
STATE OF NEW YORK, TITLE 18. DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
CHAPTER II. REGULATIONS OF THE DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
SUBCHAPTER C. SOCIAL SERVICES, ARTICLE 3. CHILD-CARE AGENCIES 
PART 443. CERTIFICATION, APPROVALAND SUPERVISION OF FOSTER 
FAMILY BOARDING HOMES,  
 
 
18 NYCRR 443.3(p) – 
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50ce448ccd1711dda432a117e6e0f34
5?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=Categor
yPageItem&contextData=(sc.Default) 

http://ocfs.ny.gov/main/rates/FosterCare/Manual/SOP-ProgramManual.pdf
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50ce448ccd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50ce448ccd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50ce448ccd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)
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OFFICIAL COMPILATION OF CODES, RULES AND REGULATIONS OF THE 
STATE OF NEW YORK, TITLE 18. DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
CHAPTER II. REGULATIONS OF THE DEPARTMENT OF SOCIAL SERVICES 
SUBCHAPTER C. SOCIAL SERVICES 
ARTICLE 2. FAMILY AND CHILDREN'S SERVICES 
PART 427. STANDARDS OF PAYMENT FOR FOSTER CARE OF CHILDREN 
 
18 CRR-NY 427.16 
18 CRR-NY 427.16 
427.16 Standards on clothing for children in foster care. 
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50cd5a19cd1711dda432a117e6e0f34
5?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=Categor
yPageItem&contextData=(sc.Default)&bhcp=1 
 
 
06-OCFS-INF-10 
Meeting the Clothing Needs of Foster Care Youth ages 12 through 20 Years in 
Out of Home Placement 
http://ocfs.state.nyenet/policies/external/OCFS_2006/INFs/06-OCFS-INF-
10%20Meeting%20the%20Clothing%20Needs%20of%20Foster%20Care%20Yo
uth%20ages%2012%20through%2020%20Years%20in%20Out%20of%20Home
%20Placement.pdf 
  

 
   
 
 

 
 

https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50cd5a19cd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)&bhcp=1
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50cd5a19cd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)&bhcp=1
https://govt.westlaw.com/nycrr/Document/I50cd5a19cd1711dda432a117e6e0f345?viewType=FullText&originationContext=documenttoc&transitionType=CategoryPageItem&contextData=(sc.Default)&bhcp=1
http://ocfs.state.nyenet/policies/external/OCFS_2006/INFs/06-OCFS-INF-10%20Meeting%20the%20Clothing%20Needs%20of%20Foster%20Care%20Youth%20ages%2012%20through%2020%20Years%20in%20Out%20of%20Home%20Placement.pdf
http://ocfs.state.nyenet/policies/external/OCFS_2006/INFs/06-OCFS-INF-10%20Meeting%20the%20Clothing%20Needs%20of%20Foster%20Care%20Youth%20ages%2012%20through%2020%20Years%20in%20Out%20of%20Home%20Placement.pdf
http://ocfs.state.nyenet/policies/external/OCFS_2006/INFs/06-OCFS-INF-10%20Meeting%20the%20Clothing%20Needs%20of%20Foster%20Care%20Youth%20ages%2012%20through%2020%20Years%20in%20Out%20of%20Home%20Placement.pdf
http://ocfs.state.nyenet/policies/external/OCFS_2006/INFs/06-OCFS-INF-10%20Meeting%20the%20Clothing%20Needs%20of%20Foster%20Care%20Youth%20ages%2012%20through%2020%20Years%20in%20Out%20of%20Home%20Placement.pdf

