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Title IV-E Purchase of Services (POS) Eligible Expenditures 
Questions & Answers 

 

1. Q:  Can we claim the cost of a one on one aide for a child in a congregate care 
setting under Title IV-E? 
 
A:  No.  Districts pay at 100% of the Maximum State Aide Rate (MSAR) for 
children placed in congregate care facilities and any expenditure over the MSAR 
for the care and maintenance of a child is non-reimbursable (NR). 
 

2. Q:  When buying diapers for a child what POS type should I use? 
 
A:  Diapers are identified in the federal ACF Child Welfare Policy Manual as an 
allowable “personal incidental” under Title IV-E, please see section 8.3B.1 Q9.  
Per 18 NYCRR 427.3(c)(2)(xiii) you can use POS type 79 Diaper Allowance as 
per to purchase diapers for a child from birth to the date of the child’s fourth 
birthday.  You can use POS type 74 Non-Medical Needs of Handicapped 
Children to purchase diapers for a child age four years or older.  With the use of 
POS Type 74 you will have to include a description of the expenditure in 
CONNECTIONS on the FASP or Progress Notes and keep your receipts.   

 
3. Q:  What expenditures can I claim for Title IV-E reimbursement by using POS 74 

– Non-Medical Needs of a Handicapped Child? 
 
A:  The only expenditure that is allowed to be claimed under Title IV-E through 
POS 74 is diapers for children age four and over. 

 
4. Q:  Can we claim the cost of college room & board (POS 8R) under Title IV-E? 

 
A:  No, Title IV-E does not cover the cost of college room and board.  It may be 
claimed as a federally non-participating (FNP) expenditure as per 18 NYCRR 
628.3(a)(3). 
 

5. Q:  Would foster child damages to a foster parent’s house/ property be 
processed under POS type 47 Compensation to Foster Parents for Damages/ 
Losses be allowed under Title IV-E? 
 
A:  No, foster child damages / losses to a foster parent’s house / property are not 
an allowable expense under Title IV-E. 
 

6. Q:  For what purpose can we use POS type 63 Additional Per-Diem? 
 

A:  POS type 63 should be used for personal incidentals that do not have their 
own POS type.  There must be a receipt for the purchase that is easily 
accessible for review and it must be annotated in the Progress Note in 
CONNECTIONS.  Personal incidentals are items typically purchased for the child 
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on an occasional, as-needed basis and may include a variety of items.  The 
federal ACF defines “personal incidentals” as “items related to personal hygiene, 
cosmetics, over-the-counter medication special dietary foods, infant and toddler 
supplies, including high chairs and diapers, fees related to activities, such as 
Boy/Girl Scouts, special lessons, including horseback riding, graduations fees, 
funeral expenses, and miscellaneous items such as stamps, envelopes, writing 
paper, film and the cost of film development for a personal camera” per the 
federal ACF Child Welfare Policy Manual section 8.3B.1 Title IV-E, Foster Care 
Maintenance Payments Program, Payments, and Allowable costs, question 9.  
Please be aware that diapers expenditures should be processed under POS type 
79 and special lessons should be processed under POS type 70.  Any other 
uses of POS 63 must be approved or directed by OCFS.  

 
7. Q:  Is school supplies an allowable expense under Title IV-E? 

 
A:  Yes.  The reasonable cost of school supplies is an allowable expense under 
Title IV-E.  As per the Social Security Act Sec. 475(4), the term “foster care 
maintenance payments” means payments to cover the cost of (and the cost of 
providing) food, clothing, shelter, daily supervision, school supplies, a child’s 
personal incidentals, liability insurance with respect to a child, reasonable travel 
to the child’s home for visitation, and reasonable travel for the child to remain in 
the school in which the child is enrolled at the time of placement.  In the case of 
institutional care, such term shall include the reasonable costs of administration 
and operation of such institution as are necessarily required to provide the items 
described in the preceding sentence.  POS type 66 – School Expense would be 
used and the receipt of the purchase must be easily accessible for federal 
review. 

 
8. Q:  Can the cost of acquiring a birth certificate be claimed as a Title IV-E 

Maintenance Expenditure? 
 

A:  No.  Please see 17-OCFS-INF-01 for instructions on acquiring a free, certified 
copy of a United States Birth Certificate for youth in foster care. 

 
9. Q: Can we claim the cost of a gift, POS 71, under Title IV-E? 

 
A:  No. The federal ACF Child Welfare Policy Manual does not stipulate that gifts 
are covered under Title IV-E.  As per the Social Security Act Sec. 475(4), the 
term “foster care maintenance payments” means payments to cover the cost of 
(and the cost of providing) food, clothing, shelter, daily supervision, school 
supplies, a child’s personal incidentals, liability insurance with respect to a child, 
reasonable travel to the child’s home for visitation, and reasonable travel for the 
child to remain in the school in which the child is enrolled at the time of 
placement.  In the case of institutional care, such term shall include the 
reasonable costs of administration and operation of such institution as are 
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necessarily required to provide the items described in the preceding sentence.  
These expenditures can be claimed as federally non-participating (FNP) per 18 
NYCRR 427.3 (c)(2)(iv). 

 
10. Q:  What type of transportation expenditures are covered under Title IV-E? 

 
A:  The following are Title IV-E Maintenance Transportation expenditures, 
processed with POS type 72 or 73: 

 POS type 72 - Child’s transportation to and from school for school 
attendance in the school in which the child was enrolled in at the time of 
placement.   

 POS type 73 - Foster Parent’s travel for attendance at school conferences 
in the school in which the child was enrolled in at the time of placement. 

 POS type 73 - Child’s transportation for visitations with biological 
parent(s), siblings, other relatives or other caretakers that are “reasonable” 
(these can occur at the biological parent(s) home or an approved 
predetermined alternate location).  ONLY the child’s transportation costs 
are allowable.  Biological parent(s), siblings, other relatives or other care 
takers transportation is not an allowable Title IV-E expenditure.  

 
The following expenditures are allowed to be paid administratively and claimed 
on the RF2A package of the Automated Claiming System (ACS) in the F2 
function and then allocated via the SRMS: 

 
 Foster parent’s travel for attendance at administrative case/judicial 

reviews and mandatory case conferences/team meetings 
 Children’s travel for attendance at administrative case/judicial reviews 
 Child’s “other” transportation to and from school associated with school 

attendance in the school in which the child was enrolled at the time of 
placement, extracurricular activities that do not substitute for daily 
supervision  

 Transportation for “placement of the child” 
 Transportation of the child/family to various appointments – medical or 

counseling  
 Cost of a biological parent/relative to visit a child in foster care 

 
The following expenditure is allowed to be paid administratively and claimed on 
the RF2A package of the ACS as a F6 coded for salary administrative training 
expenditure: 

 Foster parent’s transportation for mandatory foster parent training. 
Please refer to the federal ACF Child Welfare Policy Manual section 
8.3B.1 Question 4 and section 8.1B, Question 28, which deal with Title IV-
E allowable transportation expenditures. 
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11. Q:  Can I put my child in pre-school/day care for socialization and claim it under 
POS type 83 Foster Care Babysitting for Title IV-E reimbursement? 

 
A:  No.  Title IV-E foster care does not allow reimbursement for “socialization.”   
Title IV-E foster care allows for reimbursement of babysitting/child care while the 
foster parent (s) are working and the child is not in school; or the foster parent(s) 
are attending case/judicial reviews, case conferences/team meetings and foster 
parent mandated training. The child care services must be provided by a provider 
that is licensed, certified or registered to provide child care.  The cost of informal 
(non-regulated) episodic care is included in the POS 61 payment. Please refer to 
the federal ACF Child Welfare Policy Manual section 8.3B1, Question 3. 

 
12. Q:  Does Title IV-E cover the cost of child day camp fees? 

 
A:  Yes, with limitations. Day camp can substitute for daily supervision the same 
way babysitting/child care does and must satisfy the same conditions applicable 
to babysitting/child care. For day camp to be Title IV-E reimbursable, the 
parent(s) must be at work and the child not in school or the foster parent(s) are 
attending case/judicial reviews, conferences/team meetings or foster parent 
mandated training. The day camp must be a licensed provider. If one of the 
above conditions is not met, the day camp fees may be claimed as federally non-
participating (FNP) per 18 NYCRR 427.3 (c)(xi).  Day Camp fees are processed 
under POS DC – Day Camp. 

 
13. Q:  Is overnight camp chargeable to Title IV-E maintenance? 

 
A:  No. The federal ACF Child Welfare Policy Manual does not stipulate that 
overnight camps are an allowable expenditure under Title IV-E. Overnight camp 
is allowed as a federally non-participating (FNP) expenditure as per 18 NYCRR 
427.3 (c)(2)(xi). Overnight camp fees are processed under POS OC – Overnight 
Camp.  

 
14. Q:  Are athletic fees like youth soccer league fees and wrestling tournament fees 

considered Title IV-E-reimbursable and what is the appropriate pay type to use? 
 

A:  Yes. These fees would be considered a “personal incidental.” The federal 
ACF defines “personal incidentals” as “reasonable and occasional, as needed 
purchases of items related to personal hygiene, cosmetics, over-the-counter 
medication and special dietary foods, infant and toddler supplies, including high 
chairs and diapers, fees related to activities, such as Boy/Girl Scouts, special 
lessons, including horseback riding, graduations fees, funeral expenses, and 
miscellaneous items such as stamps, envelopes, writing paper, film and the cost 
of film development for a personal camera” as per the federal ACF Child Welfare 
Policy Manual section 8.3B.1 Title IV-E, Foster Care Maintenance Payments 
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Program, Payments, and Allowable costs Question 9.  POS type 63 – Additional 
Per Diem is the appropriate POS type to use for these expenditures.   

 
15. Q:  Is special attire to participate in school sports like cleats, or a bathing suit, to 

participate in school sports, IV-E-reimbursable?   
 

A:  Neither the federal definition of foster care maintenance nor the ACF Child 
Welfare Policy Manual state that special attire is an allowable expenditure under 
Title IV-E. Special Attire is a special payment under 18 NYCRR 427.3 (c)(2)(i) 
and allowed to be claimed as a federally non-participating (FNP) expenditure.    
 

16. Q:  Can we claim expenditures, like clothing, for reimbursement if foster parents 
will not give us receipts even after DSS requested them? 

 
A:  No.  If you are unable to substantiate expenditures with back-up 
documentation, receipts, in some way you may not claim the expenditures for 
reimbursement under Title IV-E or Foster Care Block Grant.   

 
17. Q:  Can we claim behavioral health, medical, mental health, therapy or 

counseling services under Title IV-E? 
 

A:  No. Title IV-E does not cover any of these type of expenditures, please see 
the federal ACF Child Welfare Policy Manual section 8.3B.1 Q1 & Q6.   
 

18. Q:  Can we claim prescription medication that is not covered by Medicaid (Title 
XIX) under Title IV-E? 

 
A:  No. Title IV-E does not cover the cost of prescription medication, please see 
the federal ACF Child Welfare Policy Manual section 8.3B.1 Q1 & Q6.   
 

19. Q:  There are empty beds in foster boarding homes which the district pays for to 
make sure children have a place to stay when there is a need.  The district has 
been paying and claiming Title IV-E Foster Care for these beds using a POS 63. 
What POS type do you recommend if POS 63 cannot be used? 

 
A:  The context of the question describes a Reserved Accommodation situation. 
Reserved Accommodations would not be paid and claimed as Foster Care 
Maintenance costs, through BICS using a POS type.   Reserved 
Accommodations are considered an administrative cost. Fiscal Reference 
Manual Volume 3, chapters 5 and 9 note that reimbursement is available for 
payments made to certified foster boarding homes to ensure adequate 
accommodations will be available for the immediate reception and care of 
children.  Administrative Reimbursement is subject to the following conditions:  
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- Payments for reserved accommodations are based on a rate that does 
not exceed 50% of the rate of payment when a child is in the home  
 

- The total number of reserved accommodations does not exceed five 
percent of the total number of certified boarding home beds in use on 
the last day of the previous month (or other period reported in 
accordance with department requirements)  

 
- The home is not reimbursed solely for reserved accommodations 

without being utilized for the care of a foster child for a period in excess 
of three consecutive months 

 
Reserved accommodations should be claimed as a direct agency expenditure 
under object of expense code 10 Foster Care, and under the F2.A function on 
the LDSS-923. 
 
Costs relating to Reserve Bed Accommodations for Foster Care Children will be 
distributed and direct charged to the Title IV-E Foster Care (FP) and Non IV-E 
Foster Care (FNP) lines based on a methodology using SRMS percentages that 
determine FP and/or FNP costs. That methodology is described in the Fiscal 
Reference Manual Volume 3, Chapter 9. 
 
See FRM Volume 3 Chapter 9 for a listing and description of Title IV-E related 
expenditures that can be direct charged without prior written approval from the 
OTDA / OCFS finance offices. Otherwise, districts will need prior written approval 
from the OTDA Financial Services office, in consultation with OCFS Bureau of 
Financial Operations. 
 

20. Q:  Are haircuts, hair braiding or similar expenditures a Title IV-E reimbursable 
expenditure? 

 
A:  This expenditure would be an allowable Title IV-E expenditure that is 
incorporated in the standard monthly maintenance expenditure (POS 61).     
 

 
 

Federal ACF Child Welfare Policy Manual 
https://www.acf.hhs.gov/cwpm/programs/cb/laws_policies/laws/cwpm/policy.jsp?idFlag=8 

 
 
 
 
 
 
 



 

                                                                                  7                                                                    3/24/17 

   

Title IV-E Purchase of Services (POS) Eligible Expenditures 
Questions & Answers 

 
General Claiming 

 
1. Q:  Can we process payments for off-line Title IV-E expenditures?  

 
A:  No.  There should not be any off-line expenditures. There are a number of 
POS types that are available to process payments. If you are having difficulty 
selecting the correct POS type, please email any questions you might have to the 
Title IV-E POS mailbox at OCFS.sm.finance.IVEFC.POStypes@ocfs.ny.gov .   
Off-line Cancellations/Refunds that are claimed on the Schedule K may be done 
off-line if necessary. These include child support collections, cancellations and 
refunds. 

 
2. Q:  Can I manually add expenditures to the Title IV-E lines on Claiming Schedule 

K that show up on my monthly composite as “Schedule K Undetermined”? 
 

A:  No. “Schedule K Undetermined” is a result of an error in coding the line.  You 
must first correct the coding error before claiming these expenditures.  If you are 
unable to determine the correct coding, you can contact the Title IV-E mailbox for 
assistance: OCFS.sm.finance.IVEFC.POStypes@ocfs.ny.gov. 

 
3. Q:  Can we claim Supplemental adjustments on Original Automated Claiming 

System (ACS) claims schedules?  
 

A:  No. Original claiming schedules must only include original expenditures.  
Supplemental adjustments should only be processed on Supplemental claiming 
schedules.  The Supplemental claims can be grouped together by quarter.  
 

4. Q:  How do we make a payment that is not eligible for Title IV-E reimbursement 
go to either the Foster Care Block Grant or to Non-Reimbursable?  

 
A:  To have a payment go to the FNP line (Foster Care Block Grant) add an “F” 
suffix code to the POS line.  Similarly, to make a payment go to the non-
reimbursable line add an “N” suffix code. If you have additional questions, please 
contact our Title IV-E mailbox for assistance: 
OCFS.sm.finance.IVEFC.POStypes@ocfs.ny.gov.  

 
5. Q: When we write a POS line with a suffix code for a foster child we are getting 

an error. Why is this happening?  
 

A: Please make sure when processing POS lines with suffix codes that the Direct 
Service Type code (DIR code), 08 for Foster Care, has a matching suffix code. If 
you have additional questions, please contact our Title IV-E mailbox for 
assistance: OCFS.sm.finance.IVEFC.POStypes@ocfs.ny.gov.  
 


