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1. Question If a client in a domestic violence (DV) residential shelter does not want to sign the 
consent form but requests benefits from the Supplemental Nutrition Assistance 
Program (SNAP), can they apply for SNAP benefits?  

Answer Yes.  Applying for SNAP does not require signing a consent form to have the DV 
residential shelter release a client’s personally identifying information (PII).  Unlike 
Temporary Assistance (TA) shelter benefits, SNAP benefits are paid directly to the 
client.  

 
 

2. Question In the past, the DV shelters had to request extensions on the client’s stay after 90 
days.  Does this still apply? How will the requests on cases that are not active TA, 
but bills are being paid under Title XX be handled?  Do they still need to request 
extensions?  

Answer The same process would apply for shelter stays no matter how they are being 
paid.  The DV providers will be responsible for keeping track of the length of stays 
and notifying the Local Department of Social Services (LDSS) when they need an 
extension.  The LDSS should work out the specifics with the DV providers in 
whatever manner works best for you.   

 
 

3. Question Would the old way of handling these cases would still apply prior to 6/14/19 (i.e. 
requiring that a DV victim apply for TA and the ability to levy fees against a victim 
of DV)?  

Answer The emergency regulations took effect on 4/1/2019. As a result, if you do not have 
PII as of 4/1/2019 you must pay for the shelter stay using Title XX or other funds. 
Also, as of 4/1/2019 you may not levy a fee to the victim. 

 
 

4. Question We understand that the form OCFS-2201 cannot be imaged/scanned into our data 
system or kept in the case file.  We also have another document storage system, 
DocuWare, what we use for other program areas in our agency.  Can this form be 
imaged/scanned into a specific file in our DocuWare system or cannot it not be 
imaged at all?  

 Answer It should not be imaged/scanned and stored in any system. The original should be 
kept in the victim’s confidential file for reference.   

 

 

5. Question Can a DV residential provider refuse to serve someone who presents as DV who 
has been deemed “inappropriate” based on behavioral issues from previous stays? 

 Answer A thorough intake must be done to access a victim’s needs and present level of 
suitability for shelter.  It is always preferable to screen a victim into shelter rather 
than to deny. If the victim is deemed inappropriate at the time of the intake, then 
they may be denied shelter. The program denying shelter must work with LDSS to 
make an appropriate and safe referral for that individual or family.   

 
 
6. Question Will the State revise the model contract to update the language so it can reflect the 

current regulation?  
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 Answer OCFS is in the process of updating the model contract to reflect the changes in Part 
J of Chapter 56 of the Laws of 2019. Notification will be sent to districts as soon as 
it is released.  

 
 
7. Question Is OCFS still working on the brochures that explain how a client’s PII will be used 

so we can have clients sign an informed consent?  
 Answer Yes, they should be available in September 2019.  

 
 

8. Question In the instructions for the new DV District of Fiscal Responsibility (DFR) form, 
OCFS-2200, it states that the Domestic Violence Information System (DVIS) 
primary ID is the last four of our program code followed by sequential numbering 
for each primary ID. Do the numbers HAVE to be sequential for some reason? We 
would like to use the client numbers that we assign clients when they come into 
shelter since that is how we ID clients in our computer system, and it would be 
easier for us when communicating with LDSS if we used those numbers.  

 Answer You can use your ID numbers with the DVIS # if that works for you and the district. 
 
 

9. Question Can LDSS view PII of a DV victim without a time-limited, informed, signed consent 
form?  

 Answer No.  Viewing personally identifying information of a DV victim for any reason without 
written, informed, time-limited consent from the DV victim by LDSS is prohibited. 
The only exception is when LDSS is investigating a Child Protective Services (CPS) 
report or complaint See the federal Family Violence Prevention Services Act 
(FVPSA) at 42 U.S.C.10406(c)(5)(B)(i and ii).  NYS regulations, ADMs and OCFS 
guidance relating to this are in the process of being updated to reflect this directive. 

 
 

10. Question What documents can be scanned by the LDSS as part of the payment process?  
 Answer If documents are submitted by a victim as a part of the Temporary Assistance case 

and would have been filed as part of the TA case (prior to the implementation of 
imaging) they can be scanned. Any Family Violence Option (FVO) documents that 
would have been filed separately from the TA case should not be scanned, but 
should continue to be stored in hard copy in the same manner they were prior to 
imaging. The victim should never include the actual address of the DV shelter on 
the application or any other paperwork submitted to the district. The address that is 
written on the application or provided by the DV shelter should only be the business 
address. If DV is indicated on any of the bills/paperwork, they should not be 
scanned.  

 
 

11. Question How should the shelter be notifying the LDSS for billing purposes when no TA 
application is completed?  

 Answer This can be worked out by each district with your respective DV provider. Billing is 
typically done on a monthly basis. 

 
 
12. Question How will the District of Fiscal Responsibility (DFR) be determined without PII? 
 Answer Office of Children and Family Services has developed a form, OFS-2200, a DFR 

Determination Worksheet for Domestic Violence Providers, which DV providers will 
be required to complete and attach to any claims for DV shelter reimbursement for 
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victims who choose not to apply for TA. The DV provider will be responsible for 
determining the DFR and keep records to substantiate that determination. 

 
 

13. Question If DFR statement is not signed, what district is responsible?    
 Answer Due to confidentiality, if the county of residence is unknown, the where-found district 

is fiscally responsible. 
 
 

14. Question How will claims be supported and what backup documentation will be maintained? 
 Answer DV providers will be required to maintain records to support claims for shelter 

payment. Unique ID numbers will be assigned to primary victims as a non-
identifying means to track the victims' length of stay, the number of nights each 
individual stayed in the residential program, and the date the victim and any minor 
child depart the residential program.  

 
 
15. Question Can a log sheet be required by LDSS as a condition of payment? 
 Answer No, a log sheet is not a valid requirement for payment. See 18 NYCRR Part 408. 

OCFS reviews programs’ daily census as part of their monitoring process but they 
are not required for payment.     

 
 

16. Question How should payments be made which do not go through the Welfare Management 
System (WMS)?   

 Answer When payments outside of the WMS and the Benefits Issuance and Control 
System (BICS) are needed, the district should follow existing local processes and 
procedures for off-line payments. These cannot include PII for victims who have 
not signed a consent form. Presently, it is not possible to authorize and pay for DV 
services through WMS and BICS without client identifiable information. 

 
 

17. Question What if the new process has a larger fiscal impact then currently expected?  
 Answer The new process will be closely monitored during the upcoming year for negative 

fiscal and other impacts to districts, DV providers and DV victims. It will be adjusted 
as necessary to improve DV service provision while striving to keep districts and 
DV providers whole. 

 
  

 


