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Additional Questions & Answers posted on 10/19/2018: 
 

Q39 I am writing regarding the PPP Q & A recently released, specifically the response to Q. 
38.  The response states – “A NYC program should obtain a letter of support from the 
Administration for Children’s Services (ACS). ACS is the agency responsible for 
protecting and promoting the safety and well-being of children and families in NYC. 
This includes child welfare and juvenile justice services.” 
 
In responding to the RFP requirement for a letter of attestation from NYC DSS, we 
researched this and identified NYC DSS at the following website -- 
https://www1.nyc.gov/site/dss/index.page.  This was also confirmed at the following 
webpage on the OCFS website – https://ocfs.ny.gov/main/localdss.asp . On this 
website, it indicates that both DSS and ACS represent the Department of Social 
Services for NYC.  The NYCDSS agency does not oversee ACS – it is a separate 
agency.  
 
We have already submitted a request for a letter of attestation to the NYC DSS 
department.  Please note – that ACS has different guidelines regarding a request for a 
letter of support / attestation as well as a required two-week deadline for submission. 
That would be today – which is the same day as the release of the Q & A. 
 
Please advise as to whether the letter from NYCDSS will meet the required letter of 
attestation. 

A39 To clarify the response to question 38 posted on 10/12/2018:  For applicants residing in NYC, 
a letter of attestation from either the NYC Department of Social Services (DSS) or the NYS 
Administration for Children’s Services (ACS) is acceptable. Applicants proposing to serve 
areas outside of NYC may provide a letter of attestation from either the Public Assistance or 
the Child Welfare Agency located within each county proposed to be served. 

Q40 I am writing regarding the PPP Amended RFP released today, specifically the amended 
text on page on page 14.  The amended text states the following: “At the time of 
submission, each application must provide documentation of the existence of the 
requisite private funds cash contribution from a private funding source for the period 
of March 1, 2019 to November 30, 2019. Future funds cannot be counted; only funds 
which are currently available.” 
 
I am raising concern with this change as it is extremely unlikely that any program 
would have a commitment of current funding as far as November 30, 2019. In our 
experience, private funders typically commit funds on an annual basis with renewals 
made annually. Because the RFP indicates that we can only indicate funds currently 
available, we would be unable to show funds that fully reflect the period of March – 
November 2019. 
 
While we have secured the required 35% match – we are unable to document the 
commitment beyond the current and active investments. Most of these commitments 
have contract periods ending in August and September 2019. 

https://www1.nyc.gov/site/dss/index.page
https://ocfs.ny.gov/main/localdss.asp
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A40 To clarify the response to question 19 and amended language in RFP section 2.3 posted on 
10/12/2018: the documentation of funding commitment must document the 35% requisite 
private funds contribution will be available to be spent within the first contract period (March 1, 
2019 to November 30, 2019). If the funding commitment does not cover the entirety of the first 
contract period, applicants must commit to spending the full required amount of private funds 
for that contract period while they are available, within the first contract period, prior to the 
expiration of the funding commitment. 

Q41 To date in our planning, we have been operating under the assumption that the amount 
of OCFS funds for the total project, of 4 years 9 months, was $500,000. This is based on 
our reading of section 2.3 in the RFP, where it states, “The initial maximum state award 
amount for this program is $500,000 for any one proposal,” and similar wording in 
other sections.  
 
However, in the answers to two questions in the recently-released Q&A for this RFP – 
Q16 and Q26 – it is explained that $500,000 represents the maximum award of state 
funds for an *annual* award.  
 
Obviously, this is great news – our initial program plans were grandiose, to meet 
realistic needs, and if there is that much more in funds available, we can implement our 
originally-discussed design. (In our design and partner commitments, we have ample 
eligible matching funds available, either way.) But the difference is so great, between 
these two interpretations, that we really must request positive clarification.  
 
IS the annual maximum award of OCFS funds $500,000 – meaning a total 4.75-year cap, 
for any one agency, totaling $2.375 million in OCFS funds plus the required match? 

A41 Yes. Per responses to questions 16 and 26 posted on 10/12/2018, the maximum state funds 
awarded for contracts resulting from this RFP is $500,000 per 12-month period. The required 
35% private funds contribution will be in addition to whatever state funding is requested by the 
applicant. Please see RFP Section 2.3 Purpose and Funding Availability for additional 
information. 

 


