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September 1, 2015 

 

Al Dirschberger, Ph.D., Commissioner 

Erie County Department of Social Services 

Rath County Office Building 

95 Franklin St. – 8
th

 Floor 

Buffalo, NY  14202-3959 

 

Dear Commissioner Dirschberger: 

 

This letter is in response to your request to amend Erie County’s 2015 Child and Family Services Plan Annual 

Plan Update.  Erie County proposed to request the following waivers of regulatory provisions that are non-statutory for 

the Early Head Start-Child Care Partnership program. 

 

Family co-pay:  Waive 18 NYCRR § 415.3(e) which requires that each family receiving child care services, 

with the exception of a family on temporary assistance, pay a family share based on income.  This waiver 

pertains only to families in receipt of child care in lieu of Temporary Assistance and only for the child(ren) 

participating in an Early Head Start-Child Care Partnership program. 

 

Flexibility in eligibility periods: Waive 18 NYCRR § 404.1(d) which requires that redetermination be made 

not less than every 12 months. This waiver will allow the district to match child care eligibility periods to the 

Early Head Start-Child Care Partnership program period regardless of disruption in the parent’s eligibility.  This 

waiver only applies to the child(ren) participating in an Early Head Start-Child Care Partnership program. 

    

Flexibility in reporting changes in family circumstances:  Waive 18 NYCRR § 415.3(b) which requires 

applicants and recipients to report immediately any change in financial circumstances, living arrangements, 

employment, household composition, or other circumstances that affect the family’s need or eligibility for child 

care services.  Erie County will continue to require clients to report income documentation/verification 

requirements and will determine on a case by case situation if this waiver would pertain only if the parent only 

has a child participating in an Early Head Start-Child Care Partnership program. 

This request has been approved and is effective September 1, 2015.  If you have any questions about this 

approval or the child care section found in your district’s 2012-2016 Child and Family Services Plan, please 

contact Mr. Michael Miller at (518) 408-3395 or Michael.Miller@ocfs.ny.gov. 

  

Sincerely,  

 
Janice M. Molnar, Ph.D. 

Deputy Commissioner 

Division of Child Care Services 
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